Pampers Preemie za prevremeno rođene bebe

Trudnoća traje 280 dana, 40 nedelja, odnosno 10 lunarnih meseci, računajući od prvog dana poslednje menstruacije. Svaki porođaj, nezavisno o porođajnoj masi ploda, pre navršenih 37 nedelja, smatra se prevremenim. Donja granica prevremenog rađanja i granica prevremenog porođaja danas se nalazi u 24. nedelji trudnoće, odnosno pri težini fetusa od 500 g. Pomerena granica preživljavanja na novorođenčad ekstremno male porođajne mase do skora nije bila praćena i proizvodnjom odgovarajućih pelena. Pampers proizvodi Preemie pelene, namenjene i ovoj grupi novorođenčadi. U svetu se oko 5 − 15% trudnoća završava pre termina, a u Srbiji je to oko 7% odnosno oko četiri hiljade beba. (1) Do nedavno su ova novorođenčad, između ostalog bila uskraćena za kvalitetne pelene.
Iako prevremeno rođene bebe zahtevaju široku lepezu podrške, poodrška tečnošću i elektrolitima uvedena od strane Ushera (2), kao i respiratorna podrška i slobodnija upotreba dijagnostičkih katetera od strane kardiologa doveli su prevremeno rođenu bebu još krajem sedamdesetih godina do njenog današnjeg statusa respektabilnog pacijenta. Dalji razvoj tehnologije, mehanička ventilacija, upotreba CPAP-a (3, 4), i druge metode za adekvatnu oksigenaciju doveli su do “inverzije” mortaliteta novorođenčadi lakše od 1.000g i od mortaliteta od 95% sredinom šezdesetih doveli do 5% dvehiljaditih. (6-5). Danas 50% novorođenčadi rođenih u 24. nedelji gestacije prežive. Gestacioni uzrast u kom 50% novorođenčadi preživi smanjio se sa 29. nedelje u 1960. godini na 24. nedelju još u devedesetim godinama prošlog veka. (5)
Prognoza preživljavanja prevremeno rođene dece u mnogome zavisi od prenatalne i neonatalne nege deteta. Jedinice za intenzivnu negu novorođenčadi predstavljaju vrlo stresno okruženje za sve pa tako i za samu bebu. Medicinski pregledi i često prerano odvajanje od majke otežavaju život bebe. Stres iscrpljuje i oduzima energiju potrebnu za neurološki razvoj i rast. Upravo zato je važno da sve ove faktore svedemo na minimum. Nega i lečenje prevremeno rođene bebe je olakšana raznim uređajima za nadzor vitalnih funkcija, ali je vrlo važan i holistički pristup prema takvoj deci koji je od velike koristi za njihov rast i razvoj, a između ostalog uključuje parametre kao što su smanjenje nivoa buke, svetla, muziko terapiju, nežan dodir, masažu, kontakt koža na kožu, miran san i mnoge druge. Prevremeno rođene bebe mogu spavati čak i do 97% vremena, a san je od fundamentalne važnosti za njihov zdrav fizički i emotivni razvoj. Uključivanje roditelja u lečenje i negu deteta ima pozitivno dejstvo jer pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti bebe, ali pomaže i roditeljima da više nauče o potrebama svog deteta kao i da se emotivno povežu, jer upravo je dodir način na koji prevremeno rođene bebe osete ljubav.
Kao sto vidimo, potrebe prevremeno rodjenih beba su vrlo velike i šarolike, a nega je komleksna. Pelene svakako, predstavljaju “uslov bez koga se ne može” u osnovnoj nezi, posebno kod novorođenčadi koja zbog kompleksnosti nege zahtevaju maksimalno pojednostavljanje pojedinih postupaka i što ređe uznemiravanje uz vrhunski kvalitet. Pampers je stoga proizveo specijalno dizajnirane pelene, Pampers Preemie, kako bi i ovim najmanjim bebama omogućio kontinuirani san bez stresa.

Reference:
1.   http://www.batut.org.rs/download/publikacije/pub2018.pdf
2.   Usher RH, McLean F. Intrauterine growth of live-born Caucasian infants at sea level: standards obtained from measurements in 7 dimensions of infants born between 25 and 44 weeks of gestation. J Pediatr, 1969; 74:901–910.
3.   James LS, Apgar VA, Burnard ED et al. Intragastric oxygen and resuscitation of the newborn. Acta Paediatr. 1963; 52:245.
4.   Gregory GA, Kitterman JA, Phibbs RH, Tooley WH, Hamilton WK. Treatment of idiopathic respiratory-distress syndrome with continuous positive airway pres-sure. N Engl J Med, 1971; 284:1333–1340.
5.   Lemons JA, Bauer CR, Oh W, Korones SB et al. Ver y low birth weight outcomes of the National Institute of Child health and human development neonatal research net-work, January 1995 through December 1996. NICHD Neonatal Research Network.Pediatrics, 2001; 107:E1.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *