Нови Памперс Пантс са џепом за задржавање садржаја

Кожа представља омотач тела који је у непосредном додиру са спољашњом средином и представља прву линију одбране од спољашњих фактора. Поред заштитне и улоге у одржавању хоемеостазе (одржавања сталног састава унутрашње средине), кожа има битну улогу у терморегулацији, примању спољашњих надражаја, процесима екскреције, и синтези појединих витамина (витамина Д). С тога, нега и очување њеног интегритета је веома значајно, посебно у периоду одојчета. Главни фактори који утичу на оштећење коже у овом периоду су повећање њене влажности и Пх (киселости), као и механички и биохемијски иританси, који су у великој мери последица кретања детета и излагања излучевинама (урину и столици). С тога су добра контрола влажности коже и њене пХ вредности, од кључног значаја за одржавање њеног здравља, посебно у пределу пелена.

Код одојчади која су искључиво на природној исхрани учесталост столица може веома варирати. Могу се јавити после сваког оброка (до 10 дневно) или једна на десети дан, а да нису знак болести. Уколико је дете доброг општег стања, добро напредује, без тегоба (изостанак гасова, повраћање,..) родитеље не треба да брине чињеница што се столица јавља десетог дана. Столице су често жуте или благо зеленкасте боје, а конзистенција се креће од кашасте преко кремасте, до течне са примесама беличастих грумуљица, и могу се поредити са изгледом сенфа или „разливеног јајета“. Мирис ових столица није непријатан. Код одојчади која су на вештачкој исхрани учесталост столица је обично мања (од 1-3 дневно), конзистнција је гушћа, а спектар боја шири, од смеђе до зеленкасто пребојене. Због утицаја микробиоте мирис је оштрији него у деце на природној исхрани.

У периоду од 4-6. месеца живота одојчету се започиње унос немлечне хране. Ова промена у исхрани доводи до промена у изгледу столице, њеној конзистенцији, боји и мирису. Столице постају гушће, различитих нијанси браон боје, а мирис им постаје интензивнији.

Међутим, код једног дела одојчади конзистенција столице може бити течна уз присуство комадића несварене хране (поврћа, воћа), блеђе боје и повећане учесталости (и до 8 дневно). Мирис постаје значајно интензивнији, до непријатног. Осим нешто израженијих грчева у стомаку, ова одојчад су без других тегоба и одлично напредују. Ово стање представља варијанту „нормалног“ клиничког стања које се назива дијареја малишана. Јавља се од 6. месеца живота и обично пролази до пете године. Узрок њеног настанка је још непознат, али се сматра да је последица убрзанијег проласка (транзита) хране и воде кроз дигестивни тракт детета. Тада се у исхрану одојчади се уводе намирнице из категорије воћа и поврћа, које у свом саставу садрже више влакана и шећера (фруктоза, сорбитол), а имају мању концентрацију масти. Нижи ниво масти у храни убрзава транзит, што смањује дужину времена за варење и апсорпцију угљених хидрата, жучи и воде. У дебелом цреву микробиота разлаже несварена влакна и угљене хидрате, стварајући гасове и киселине. Уједно, у дебелом цреву долази до поремећаја равнотеже у апсорпцији воде и формирању конзистенције столице, што резултује појавом експлозивних, смрдљивих, киселих, обилних, течно-кашастих столица. Дакле, узрок појаве ове врсте дијареје је највероватније само делимично варење неке врсте хране која некада „путује“ превише брзо кроз црева и не стигне потпуно да се разложи. Ово се дешава и када дете поједе већу количину хране, када једе брзо и не жваће довољно храну. У случају појаве других знакова и симптома (повишена телесна температура, појава слузи и сукрвице, повраћање, ненапредовање детета) обавезно консултовати педијатра.

Излагање коже урину и фецесу изазива стварање амонијака под дејством уреазе из микроба фецеса повећавајући њен пХ. Настало повећање пХ може реактивирати фекалне протеазе и липазе, доводећи до оштећења коже. Превише хидрирана кожа је такође склонија механичком оштећењу, јер показује повећан коефицијент трења и може дозволити иритансима да лакше продру у њене дубље слојеве.

Клиничке студије су показале да је шанса за ширење фекалног садржаја већа током употребе платнених пелена него пелена за једнократну употребу, и одавно су и на нашим просторима готово потпуно избачене из употребе.

Међутим код дела одојчади који при увођењу немлечне исхране имају ,,физиолошки“ течне и обилније столице ни класичне пелене за једнократну употребу понекад нису „довољне“. Једна од главних намена пелене је да задрже излучевине и спречи контаминацију горњег дела коже и одеће. Суперупијајући материјал у савременим производима, попут Памперс пелена, брзо апсорбује телесне течности и ефикасно их одстрањује. Спољашњи слој пелена је направљен од водоотпорног материјала који обезбеђују ефикасно задржавање измета. Еластични материјали у пеленама као што су траке око ногу су се углавном користиле за заштиту управо тог дела тела. Сада су се појавиле и пелене, Памперс Пантс са џепом за столицу и еластичним делом око струка који пружају заштиту за горњи део леђа и који уједно помаже у спречавању „цурења“ столице. Извесно је да је ово корисна иновација која омогућава једноставнију свакодневну негу и бољу заштиту током активности и спавања одојчета.