Удружење педијатара Србије (УПС) све време свог постојања снажно подржава вакцинацију као једну од најзначајнијих процедура у здравственој заштити деце и превенцији ширења заразних болести.

Имајући у виду, за сада познате, епидемиолошке и клиничке карактеристике ЦОВИД 19 инфекције у деце сматрамо да је потребно зановити већ усвојене препоруке. У овом тренутку, према нашим сазнањима, у САД, Канади, и свим земљама Европске Уније, али и земљама у окружењу препорука је да се вакцинишу сва деца узраста 12+. Такође ЕАП и европска конфедерација за примарну здравствену заштиту охрабрују и подстичу овакав став (чланак у прилогу).

У испитивањима нису уочени нежељени ефекти, а проценат заштите је импресивних 97 – 100%..

Став да треба приступити промптној вакцинацији угрожених категорија (деца са имунолошким дефицитом, оболели од тешких плућних, срчаних или бубрежних обољења, те онколошких, метаболичких, ендокринолошких (укључујући гојазну децу +2 или + 3 СД) и свих других болести које дете излажу ризику за тежак облик ЦОВИЂа 19) деце остаје – али је препорука да се вакцинишу и сва остала деца узраста 12+.

Сматрамо, такође, да би било упутно да сагласност за вакцинацију угрожених категорија да педијатар субспецијалиста који води основну болест (сем за гојазне), а да одлуку у складу са свим општим правилима

вакцинације донесе изабрани педијатар.

Изузетак од вакцинације би, поред стандардних контраиндикација за вакцинацију, можда требала бити деца са коморбидетима која су већ имала тешки облик болести са мултисистемским инфламатаорним

одговором (МИС-Ц19).

У случају да је дете преболело Цовид 19 (доказано лабораторијски), вакцинацију треба започети три месеца након ишчезавања симптома.

У случају појаве нежељених реакција које се могу приписати вакцини између две дозе, вакцинацију треба обуставити.

Вакцинацију све деце 12-15 година, из епидемиолошких разлога, никако не би требало обављати на пунктовима за масовну вакцинацију, већ у као и до сада у Домовима здравља или на посебним Пунктовима.

Педијатри Србије и овом приликом истичу да вакцинација осталог дела (свег старијег) становништва значајно смањује могућност заразе деце млађе од 15 година и сматрају да ово треба да остане приоритет број 1 у читавом друштву – посебно у најмање вакцинисаним узрастима (16-18-30 година), али да се упоредо може спроводити и вакцинација све деце узраста 12+.

Систематску вакцинацију све деце је, сматрамо, ипак у блиској будућности, потребно учинити да ова категорија становништва не би остала потенцијални резервоар за мутације вируса и настанак евентуалних изузетно патогених сојева.

За сада је вакцина коју препоручујемо искључиво произвођача „Пфизер-Бионтеч“. УПС свакако снажно подржава даље праћење регистрације вакцина свих произвођача за овај узраст и очекује, као и до сада, правовремену реакцију АЛИМС-а.

За Председништво УПС

Председник Удружења

Проф. др Георгиос Константинидис

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *