Udruženje pedijatara Srbije (UPS) sve vreme svog postojanja snažno podržava vakcinaciju kao jednu od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti dece i prevenciji širenja zaraznih bolesti.

Imajući u vidu, za sada poznate, epidemiološke i kliničke karakteristike COVID 19 infekcije u dece smatramo da je potrebno zanoviti već usvojene preporuke. U ovom trenutku, prema našim saznanjima, u SAD, Kanadi, i svim zemljama Evropske Unije, ali i zemljama u okruženju preporuka je da se vakcinišu sva deca uzrasta 12+. Takođe EAP i evropska konfederacija za primarnu zdravstvenu zaštitu ohrabruju i podstiču ovakav stav (članak u prilogu).

U ispitivanjima nisu uočeni neželjeni efekti, a procenat zaštite je impresivnih 97 – 100%..

Stav da treba pristupiti promptnoj vakcinaciji ugroženih kategorija (deca sa imunološkim deficitom, oboleli od teških plućnih, srčanih ili bubrežnih oboljenja, te onkoloških, metaboličkih, endokrinoloških (uključujući gojaznu decu +2 ili + 3 SD) i svih drugih bolesti koje dete izlažu riziku za težak oblik COVIĐa 19) dece ostaje – ali je preporuka da se vakcinišu i sva ostala deca uzrasta 12+.

Smatramo, takođe, da bi bilo uputno da saglasnost za vakcinaciju ugroženih kategorija da pedijatar subspecijalista koji vodi osnovnu bolest (sem za gojazne), a da odluku u skladu sa svim opštim pravilima

vakcinacije donese izabrani pedijatar.

Izuzetak od vakcinacije bi, pored standardnih kontraindikacija za vakcinaciju, možda trebala biti deca sa komorbidetima koja su već imala teški oblik bolesti sa multisistemskim inflamataornim

odgovorom (MIS-C19).

U slučaju da je dete prebolelo Covid 19 (dokazano laboratorijski), vakcinaciju treba započeti tri meseca nakon iščezavanja simptoma.

U slučaju pojave neželjenih reakcija koje se mogu pripisati vakcini između dve doze, vakcinaciju treba obustaviti.

Vakcinaciju sve dece 12-15 godina, iz epidemioloških razloga, nikako ne bi trebalo obavljati na punktovima za masovnu vakcinaciju, već u kao i do sada u Domovima zdravlja ili na posebnim Punktovima.

Pedijatri Srbije i ovom prilikom ističu da vakcinacija ostalog dela (sveg starijeg) stanovništva značajno smanjuje mogućnost zaraze dece mlađe od 15 godina i smatraju da ovo treba da ostane prioritet broj 1 u čitavom društvu – posebno u najmanje vakcinisanim uzrastima (16-18-30 godina), ali da se uporedo može sprovoditi i vakcinacija sve dece uzrasta 12+.

Sistematsku vakcinaciju sve dece je, smatramo, ipak u bliskoj budućnosti, potrebno učiniti da ova kategorija stanovništva ne bi ostala potencijalni rezervoar za mutacije virusa i nastanak eventualnih izuzetno patogenih sojeva.

Za sada je vakcina koju preporučujemo isključivo proizvođača „Pfizer-Bionteč“. UPS svakako snažno podržava dalje praćenje registracije vakcina svih proizvođača za ovaj uzrast i očekuje, kao i do sada, pravovremenu reakciju ALIMS-a.

Za Predsedništvo UPS

Predsednik Udruženja

Prof. dr Georgios Konstantinidis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *