Удружење педијатара Србије упозорава да је, услед ширења омикрон соја корона вируса, врло известан велики пораст броја заражене и хоспитализоване деце. Подаци из УСА и земаља Европе казују да број регистрованих случајева корона вируса у узрасту до 18 година константно показује пораст и у апсолутним цифрама и по учешћу у укупном броју оболелих.

Будући да већи број деце оболева, више је и оних код којих је клиничка слика тежа и захтева лечење у болничким условима. Такође, уочен је лагани пораст најтежих облика болести мултисистемског инфламаторног одговора (МИС-Ц). Карактеристика претходног епидемијског таласа (делта сој) био је пораст броја оболеле деце у односу на претходни, а извесно је да ће омикрон сој захватити још већи број млађих од 18 година. Највећи број оболеле и хоспитализоване деце у државама захваћеним омикрон сојем је код млађих од 4 године. Посебно забрињавајуће је да су бројке у порасту у земљама са процентом вакцинисаних значајно већим од Србије.

Једини начин да заштитимо категорију деце од 0-4 године је вакцинација свих у њиховом окружењу. Удружење педијатара Србије стога још једном апелује да се вакцинишу и приме бустер дозу родитељи који то до сада нису учинили. У истом контексту, Удружење апелује да се деца старија од 12 година вакцинишу, као и да се размотри предлог да деца старија од 12 година приме и трећу, „бустер“ дозу вакцине против ковида.

Вакцинација је највише што можемо учинити како бисмо умањили могућност заражавања и заштитили себе и своје најмлађе од тешких облика ЦОВИДА 19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *