Webinari u organizaciji Udruženja

"Aktuelni javnozdravstveni i klinički aspekti perinatalne smrtnosti u Republici Srbiji", Organizatori vebinara su Sekcija za perinatalnu medicinu Srpskog lekarskog društva i Neonatološka sekcija Udruženja pedijatara Srbije.

Cilj vebinara je ukazivanje na aktuelne prakse u beleženju mrtvorođenja i nedoslednosti u administriranju perinatalne i neonatalne vitalne statistike na nivou Republike Srbije.

Uvodna obraćanja : Državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije Prof.dr Ferenc Vicko, Direktorica Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović i Predstavnik UNICEF-a Srbija

Predavanja:
1. Primena usaglašenih kriterijuma perinatalne mortalitetne statistike u Republici Srbiji - prof.dr Borislav Janković
2. Etiologija mrtvorođenosti - prof. dr Olivera Kontić
3. Aktivno i palijativno zbrinjavanje novorođenčadi iz perivijabilne gastacije - doc dr Jelena Martić

Skupu su prisustvovali i obratili se Prof.dr Aleksandar Stefanović, Predsednik Republičke stručne komisije za akušerstvo i dr Goran Vukomanović, Zamenik Predsednika Republičke stručne komisije za zdravstvenu zaštitu dece, kao i predstavnik Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" te predstavnik Republičkog zavoda za statistiku.

Voditelji i moderatori vebinara su: prof.dr Georgios Konstantinidis i prof.dr Željko Miković.

Sekcija za neonatologiju Udruženja pedijatara Srbije, uz podršku Pfizer i Eurofarm - Chiesi organizovala je webinar “Pojedina urgentna stanja u neonatologiji i terapijski postupci” koji se održao 23.12.2020. godine.

Prof. dr Georgios Konstantinidis (voditelj skupa): Otvaranje i Uvodna reč
Mr.sci. med. dr Goran Vukomanović: "Neonatalne aritmije - od bezazlenih do životno ugrožavajućih" Prof. dr Dragana Janić: "Poremećaji hemostaze u neonatalnom periodu"
Prof. dr Georgios Konstantinidis: "Evropske smernice za lečenje neonatalnog RDS-a 2019 - prenatalna briga, stabilizacija u porođajnoj sali i primena surfaktanta"
Doc. dr Jelena Martić:"Primena surfaktanta kod terminske novorođenčadi"