Удружење педијатара Србије упозорава да смањење стопе обухвата деце

обавезном вакцинацијом током пандемије ЦОВИД 19 прети да узрокује нову озбиљну јавно – здравствену кризу и угрози животе деце у већој мери него ЦОВИД 19.

Удружење педијатара Србије истиче и овог пута да деца, што се многих аспеката одрастања тиче већ јесу, а потенцијалном епидемијом морбила, и што се жртава тиче – могу постати највећа „колатерална“ штета ЦОВИД 19 пандемије.

Последњи подаци којима се на територији Србије располаже показују да је стопа обавезне вакцинације против морбила у Србији опала за 25 – 30% одсто, а вероватно је да је овај пад обухвата вакцинацијом и већи. У том смислу постоји озбиљан ризик да након, или, извесно, ако се овај тренд настави, и током епидемије Цовид 19 имамо епидемију болести попут морбила. Ово би био трагичан пораз јавног здравства и медицинске струке уопште у Србији, и недопустива регресија. Од бројки подсећамо на чињеницу да је, захваљујући

вакцинацији број смрти у свету услед морбила, од 2000 – 2018. године глобално смањен за 73%. Вакцина против морбила превенирала је, у том периоду, 23, 2 милиона смрти деце у свету (подаци Светске здравстве организације: хттпс://www.wхо.инт/неwс-роом/фацтшеетс/детаил/меаслес)

Имунизација је једноставна, ефикасна и безбедна процедура. Да се њоме може на дужи период зауставити епидемија показали смо и ми када је након епидемије крајем 2017 и почетком 2018. значајно порастао обухат деце вакцинацијом. Заборавили смо, међутим, да у том кратком периоду било преко 5.000 оболелих (углавном деце) и 14 умрлих.

Проф.др Георгиос Константинидис, Председник УПС: „Морбили су високо контагиозна (заразна болест) и сваки обухват вакцинацијом мањи од 95% је велики ризик за избијање епидемије. У овом тренутку смо „релативно“ заштићени мерама и смањених контаката због Цовид 19 пандемије и смањеном циркулацијом свих узрочника заразних болести у свим

категоријама становништва, па и међу децом. Међутим ова ситуација се погоршава са дужином трајања пандемије и консекутивним смањењем броја имунизоване деце, а посебну опасност ће представљати отварање вртића и школа у пуном обиму. Актуелно смањење обухвата вакцинацијом последица је, мањим делом објективних околности и смањене доступности превентивне здравствене заштите у појединим деловима система, али и недовољне информисаности и страха родитеља од одласка у домове здравља и деловања антивакциналног лобија“.

Имајући у виду да је стопа имунизације била у опадању и последњих неколико година пре актуелне пандемије, стање је близу алармантног, како га је означила и Светска здравствена организација(хттпс://www.wхо.инт/неwс-роом/фацт-шеетс/детаил/меаслес) па дете које се роди данас има свега 20

одсто шанси да до своје 5.године прими све глобално препоручене вакцине. Оклевање са вакцинацијом Светска здравствена организација сврстала је међу 10 највећих претњи јавном здрављу.

Удружење педијатара Србије се почетком фебруара ове године придружило акцији Европске педијатријска академије (Еуропеан Ацадемy оф Педиатрицс (ЕАП)), и у том смислу и овим упозорењем апелује на наставак и побољшање постотка обавезне вакцинације у Републици Србији.

Удружење педијатара Србије снажно заговара континуитет вакциналне рутине и у време ковид пандемије, подстиче педијатре да заступају научно проверене и недвосмислене ставове о користима вакцинације, апелује на родитеље да не оклевају са обавезном имунизацијом и залаже се за нулту толеранцију према антивакциналним ставовима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *