Udruženje pedijatara Srbije upozorava da je, usled širenja omikron soja korona virusa, vrlo izvestan veliki porast broja zaražene i hospitalizovane dece. Podaci iz USA i zemalja Evrope kazuju da broj registrovanih slučajeva korona virusa u uzrastu do 18 godina konstantno pokazuje porast i u apsolutnim ciframa i po učešću u ukupnom broju obolelih.

Budući da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Takođe, uočen je lagani porast najtežih oblika bolesti multisistemskog inflamatornog odgovora (MIS-C). Karakteristika prethodnog epidemijskog talasa (delta soj) bio je porast broja obolele dece u odnosu na prethodni, a izvesno je da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina. Najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem je kod mlađih od 4 godine. Posebno zabrinjavajuće je da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije.

Jedini način da zaštitimo kategoriju dece od 0-4 godine je vakcinacija svih u njihovom okruženju. Udruženje pedijatara Srbije stoga još jednom apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili. U istom kontekstu, Udruženje apeluje da se deca starija od 12 godina vakcinišu, kao i da se razmotri predlog da deca starija od 12 godina prime i treću, „buster“ dozu vakcine protiv kovida.

Vakcinacija je najviše što možemo učiniti kako bismo umanjili mogućnost zaražavanja i zaštitili sebe i svoje najmlađe od teških oblika COVIDA 19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *