Вебинари у организацији Удружења

„Актуелни јавноздравствени и клинички аспекти перинаталне смртности у Републици Србији“, Организатори вебинара су Секција за перинаталну медицину Српског лекарског друштва и Неонатолошка секција Удружења педијатара Србије.

Циљ вебинара је указивање на актуелне праксе у бележењу мртворођења и недоследности у администрирању перинаталне и неонаталне виталне статистике на нивоу Републике Србије.

Уводна обраћања : Државни секретар Министарства здравља Републике Србије Проф.др Ференц Вицко, Директорица Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић и Представник УНИЦЕФ-а Србија

Предавања:
1. Примена усаглашених критеријума перинаталне морталитетне статистике у Републици Србији – проф.др Борислав Јанковић
2. Етиологија мртворођености – проф. др Оливера Контић
3. Активно и палијативно збрињавање новорођенчади из перивијабилне гастације – доц др Јелена Мартић

Скупу су присуствовали и обратили се Проф.др Александар Стефановић, Председник Републичке стручне комисије за акушерство и др Горан Вукомановић, Заменик Председника Републичке стручне комисије за здравствену заштиту деце, као и представник Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ те представник Републичког завода за статистику.

Водитељи и модератори вебинара су: проф.др Георгиос Константинидис и проф.др Жељко Миковић.

Секција за неонатологију Удружења педијатара Србије, уз подршку Пфизер и Еурофарм – Чиеси организовала је wебинар “Поједина ургентна стања у неонатологији и терапијски поступци” који се одржао 23.12.2020. године.

Проф. др Георгиос Константинидис (водитељ скупа): Отварање и Уводна реч

Мр.сци. мед. др Горан Вукомановић: „Неонаталне аритмије – од безазлених до животно угрожавајућих“ Проф. др Драгана Јанић: „Поремећаји хемостазе у неонаталном периоду“

Проф. др Георгиос Константинидис: „Европске смернице за лечење неонаталног РДС-а 2019 – пренатална брига, стабилизација у порођајној сали и примена сурфактанта“